Ugrás a fő tartalomhoz
Speciality of the cities
  • Kezdőlap
  • Belföld
    • Sopron
    • Tihany
    • Pannonhalma
    • Kalocsa
  • Külföld
    • Románia
      • Csíkszentsimon
    • Franciaország
      • Cassis
      • Marseille
    • Ausztria
      • Bécs
    • Törökország
      • Isztambul

Marseille a tengeri gyümölcsök világa

2024. nov. 13., Nincsenek hozzászólások
Cassis után Marseille-be is ellátogattunk. Ez volt a francia út során a fő nyaralási helyszínünk.

Tagadni sem lehet, hogy Marseille-ben leginkább tengeri herkentyűket esznek. Az éttermekben is a legtöbb választék ilyen, illetve külön halas piac is van.

El is kezdem az ételekkel, édességekkel amik ehhez a városhoz köthetőek.

Bouillabaisse

Ez Marseille fő étele, ami egy hagyományos provence-i halászlé. Érdemes megkóstolni, ha a környéken jártok, hiszen ez az egyik leghíresebb fogás Dél-Franciaországban.

(Nem saját kép)

Les pieds paquets

Szintén egy kulináris különlegességről van szó. A receptet Louis Ginouvés egy marseille-i séf alkotta meg 1880-ban. Az étel hagyományosan báránybelsőből (hasból és lábból) készül. 

Navette

A navette egy csónak alakú keksz. Eredetileg narancsvirágvízzel ízesítették, de mára különféle fűszereket használnak hozzá. Kapható sok szupermarketben és pékségben.

Panisse

Ez egy csicseriborsós palacsinta. Készül kör alakú formában vagy sültkrumplihoz hasonlóan.

Oreillettes

Lényegében ez magyarul a csörögefánk. A legtöbb pékségben megvásárolható. Itthon viszont még nem találkoztam olyan pékséggel, ahol ilyen kapható lett volna.

Ilyet szerencsére volt alkalmam kóstolni, és mint itthon ott is nagyon finom.

Espérantine

Desszert különlegesség az Espérantine, illetve az ilyen csokit készítő műhelynek is ez a neve.


Felsorolok pár ételt, édességet ami még nagyon elterjedt itt, viszont származásilag nem a városhoz köthető. Ilyen az Aioli (mártás), Tapenade (krém,mártogatós), Daube (pörkölt), Pesto leves, calisson (marcipánhoz hasonló édesség) . Nyílván a tintahalnak nincs eredeti származása, mert sok helyen előfordulhat és készítik, de ezt is előszeretettel fogyasztják rántva. Pizzát is több helyen fogyaszthatunk, mivel van egy hit azzal kapcsolatban, hogy pizzát először Marseille-ben készítettek olaszok.

(A képen látható rántott tintahal, rizs, saláta és tapenade krém kis kenyérkékkel)


Helyi sajtműhelyek, sajtkészítők:

  • Fromagerie Kalou
  • Fil Bleu
  • La Laiterie Marseillaise
  • Chez Lucienne
  • La Meulerie
  • Fromagerie Froumai
  • L'Art de la Fromagerie
  • Les Bons Fromages
  • La Maison Marin
  • Le Royaume de la Chantilly

Méhészetek:

  • Le Miel des Rois
  • LoDiMa
  • Miel á Marseille Xavier Dischert


Marseille-i italok

Sör

  • La Cagole

Többféle sör típus megtalálható a kínálat között, pl,: aranyszínű ale, ipa, vörös ale.

Megkóstoltam én is ezt a híres marseille-i sört, és csak jó véleményt tudok róla mondani.


Rövidital

  • Pastis

Az abszint egyik utódjának tekinthető. Kínai csillagánizsból, édesgyökérből és zamatos provance-i fűszernövények felhasználásával készül. Fogyasztható tisztán, pici vízzel, narancslével vagy más gyümölcslével is. Alkoholtartalma 45 %. Leghíresebb fajtája a Ricard pastis.

Mi ehhez nem ittunk semmit. Meg kell hogy mondjam tisztán elég ütős. 😀


Bor

  • Mademoiselle Wine
  • Marseille Winery
  • La Cave des Amis Marseille

Legutóbbi bejegyzések

  • Az édességek és a fűszerek mámorában (na meg a jó teákéban)
    2025. márc. 18.
  • A bécsi sokaság
    2025. jan. 22.
  • Marseille a tengeri gyümölcsök világa
    2024. nov. 13.
  • Kalocsa a paprika városa
    2024. okt. 15.
  • Maga a paradicsom
    2024. okt. 3.
  • Az Apátsági termékek és a borok világában
    2024. okt. 1.
  • A levendulás termékek kincsesbányája: Tihany
    2024. szept. 30.


Az oldal a világ legkönnyebben használható weboldalkészítőjével, a Mozellóval készült.